Spider Solitaire: Strategische tips en spelregels voor beginners

Spider Solitaire (“Patience” of “Geduld”) is een bekend solitaire spel dat veel populariteit heeft verworven sinds Microsoft het gratis meelevert met de Windows computers. Het is een vrij lastig spel en veel mensen willen daarom graag weten hoe ze de kans om te winnen kunnen verhogen, daarom hier een uitgebreide strategie en de belangrijkste spelregels.

Er zijn honderden versies van Solitaire: Spider Solitaire (populairst), Crescent Solitaire, Klondike Solitaire, FreeCell, TriPeaks Solitaire, Pyramid Solitaire en vele anderen. Op deze website kunt u de volgende varianten spelen: Spider Solitaire One Suit, Two Suits en Four Suits.

Het doel van Spider Solitaire is om een oplopende reeks kaarten in dezelfde kleur op tafel neer te leggen. Maar dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan! Vooral bij de variant Four Suit Spider lijkt het uitspelen van het spel soms wel onmogelijk.

Er zijn echter strategieën om je winkansen drastisch te verhogen. Maar voordat ik daar verder op inga, eerst een korte opmerking. In dit artikel ga ik ervan uit dat je een spel speelt met de optie “ongedaan maken (undo)” en dat je het niet erg vindt om deze te gebruiken. Dit aangezien de meeste Spider Solitaire games op onze website deze functie hebben. Sommige mensen spelen liever een spel die deze optie niet heeft omdat ze vinden dat het “valsspelen” is. Deze mensen hebben nog steeds wel iets aan dit artikel, maar mogelijk is niet alles bruikbaar voor hen.

Dus wat is de gouden tip voor het winnen met Spider Solitaire? Het is simpel! De lege kolommen in het spel vormen de sleutel!

Het eerste doel van Spider Solitaire is daarom om een lege kolom te krijgen. Het doel daarna is om te proberen een ander kolom leeg te maken. Zodra je twee lege kolommen hebt, heb je al veel meer kans om te winnen. Maar, indien mogelijk, is het beter om zelfs nog een derde lege kolom te krijgen. Zodra je drie of vier lege kolommen hebt, is de kans dat je wint aanzienlijk, tenzij je hele slechte kaarten krijgt.

Het bemachtigen van de eerste lege kolom ... De eerste stap in het spel is afhankelijk van de hoogste kaart die je krijgt. Als je de keus hebt, speel dan met de stapels aan de rechterkant, aangezien de zes rechtse stapels een kaart minder hebben.

Speel daarna de kaarten in de volgende volgorde of prioriteit:

Als je een stapel sneller compleet kunt maken dan de andere stapels, speel dan die kaart (indien mogelijk). Als je niet kunt spelen vanaf de stapel waar je het snelst vanaf kunt komen, speel dan de kaart met de hoogste waarde. Als twee of meer kaarten dezelfde waarde hebben, en je één ervan in een opeenvolgende reeks kwijt kunt, speel dan die kaart.

Houd deze strategie vast totdat een kolom leeg is of je geen mogelijkheden meer hebt.

Zodra een kolom leeg is, verandert het doel van het spel een klein beetje. Er zijn nu drie belangrijke doelen: cleanup (opruimen), re-arange (herschikken), en expose (blootleggen). Van essentieel belang is het nu om te proberen de lege kolommen te behouden. Lege kolommen geven namelijk veel meer mogelijkheden tijdens het spel. Dus als je ze bezet met kaarten, doe dit dan alleen tijdelijk.

Cleaning up

Bij mijn Spider Solitaire strategie is het eerste doel van de tweede fase van het spel de "clean up". Dit is de term die ik gebruik voor het herschikken van de kolommen. Hierdoor komen ze allemaal te bestaan uit reeksen van één kleur.

Stel bijvoorbeeld dat je 2 kolommen hebt. De eerste heeft:

Ruiten 5

Harten 4

en de tweede heeft:

Klaveren 5

Ruiten 4

We kunnen lege kolommen tijdelijk inzetten om de kolommen te herschikken zodat deze kolommen nu veranderen in:

Ruiten 5

Ruiten 4

en:

Klaveren 5

Harten 4

We doen dit met de volgende stappen:

Ruiten 4 naar de lege kolom

Harten 4 op de Klaveren 5

Ruiten 4 op de Ruiten 5

Het belangrijkste hier is dat, nadat we klaar zijn met de “clean-up” van deze reeks, de lege kolom nog leeg is. Dit is essentieel omdat de kolommen zoveel mogelijk beschikbaar moeten blijven.

Re-arranging

Nadat we al onze reeksen hebben opgeruimd, is het volgende doel om elke kolom te herschikken. Dit is eenvoudigweg het verplaatsen van alle reeksen die verplaatst kunnen worden om langere reeksen te vormen. Als bij dit verplaatsen een nieuwe kaart ontdekt wordt (of een kaart die geen deel uitmaakt van de reeks), moet je deze kaart altijd verplaatsen. In andere gevallen moet je de situatie zelf op de best mogelijke manier inschatten, waarbij je in het oog houdt of de nieuwe reeks in dezelfde kleur wordt of niet, maar ook welke andere kaarten op dat moment het uitspelen van Spider Solitaire belemmeren.

Exposing

We doen dit door het gebruik van de optie ‘ongedaan maken’.

Verplaats een kaart of reeks naar de lege kolom zodat er een nieuwe kaart bloot komt te liggen.

Als de nieuwe kaart je de mogelijkheid geeft om de oorspronkelijke reeks terug te leggen, doe dat dan. Als de nieuwe open kaart je niet die mogelijkheid geeft, probeer dan een andere kaart of reeks te verplaatsen. Als je geen nieuwe kaarten kunt blootleggen zonder de kolommen te behouden, pak dan wat kaarten bij van de pot.

Het allerbelangrijkste is om lege kolommen te creëren en ze leeg te houden! Kun je met deze strategie alle potjes winnen? Het antwoord is nee. Zijn er betere strategieën? Ja. En na vaker Spider Solitaire spelen zal je zien dat je zelf een strategie gaat ontwikkelen. Hopelijk geven de bovenstaande strategieën je wel alvast een aantal aanknopingspunten om meer potjes solitaire te winnen.