Spider Solitaire Geschiedenis

Deze geschiedenis gaat over Spider Solitaire maar vooral ook over de herkomst van Solitaire zelf waarvan Spider solitaire een variant is.

De geschiedenis van Solitaire vindt haar oorsprong in de achttiende eeuw. Het spel staat in verschillende landen onder verschillende namen bekend. De Britten noemen het spel liefdevol “Game of Patience” (spel van het geduld). In Frankrijk staat het in de volksmond bekend als "Succes", terwijl de Denen, Portugezen en Noren de voorkeur geven aan "Kabal" of "Kabbala".

Deze geschiedenis gaat terug tot de tijd waarin de uitkomst van het spel in verband werd gebracht met waarzeggerij. Er bestond al een traditie in de Scandinavische en Duitse culturen om Solitaire of "Patience" te gebruiken als een leidraad voor het voorspellen van de toekomst. Men geloofde dat iemands fortuinlijkheid of geluk van tijd tot tijd wisselde, en dat het beter was om belangrijke levensgebeurtenissen of voornemens uit te stellen totdat de kaarten iemands lot gunstig stemden. Als iemand continu verliest bij een bepaald kaartspel, geldt dat als een waarschuwing van Vrouwe Fortuna. Iemand die de eerste beurt echter gelijk wint, wordt daarentegen toegelachen door het geluk, en kan zonder zorgen zijn plannen ondernemen.

Er bestaat een interessant onderzoek waarin beweerd wordt dat Solitaire voor het eerst werd gespeeld door Franse gevangenen die vastzaten in de Koninklijke Gevangenissen van Frankrijk. Daarnaast wordt er ook gezegd dat de eer is aan een aristocraat die het spel heeft uitgevonden tijdens zijn gevangenschap in Franse gevangenissen. Dit wordt ondersteund door het feit dat veel van de termen die in Solitaire gebruikt worden, zoals het "tableau" (tafel), uit het Frans afkomstig zijn, evenals veel boeken die in het begin over het spel geschreven werden.

Solitaire werd beschreven als een competitief kaartspel dat een aanzienlijke hoeveelheid geduld, vaardigheden en intelligentie vereist. Het is een kaartspel waarbij spelers om de beurt speelden of verschillende kaartendekken gebruikten. Solitaire duikt in het jaar 1783 voor het eerst op in Duitse boeken, waarin het wordt beschreven als een spel voor mensen om individueel te spelen en zo hun eigen vaardigheden te verbeteren.

Elke speler heeft zo zijn eigen persoonlijke reden om het spel te spelen. Naar verluidt zou Napoleon Bonaparte dit spel hebben gespeeld tijdens zijn ballingschap op St. Helena. Hij begon met het spel om zijn mentale alertheid te verbeteren. Zelfs nu nog zijn veel Solitairespelletjes en kaarten vernoemd naar hem of het eiland waar hij naartoe werd verbannen.

Al snel werd het spel populair onder de Franse en Engelse bevolking. In Engeland was Prins Albert naar het schijnt heer en meester in het spel. Hij stond bovendien aan de wieg van de invoering van het "Boek der Regels”, dat laat in de negentiende eeuw verscheen.

Het was in de tweede helft van de 20ste eeuw dat het Solitaire zoals we het tegenwoordig kennen vorm begon te krijgen. Er bestaan verschillende boekenseries die de verschillende varianten van Solitaire games beschrijven, zoals de "Illustrated games of Patience", dat uitkwam in 1870 en werd geschreven door Lady Adelaide Cadogan, "Patience" door ED Cheney, "Amusement of invalid" door Anee.B.Henshaw, en later "Dick’s game of patience” door Dick en Fitzgerald. In de jaren 1980 werd het spel dankzij de digitale revolutie en de uitvinding van de computer steeds populairder onder de liefhebbers van de virtuele versie van Solitaire. Het schudden en dealen van de kaarten bij elke nieuwe hand was niet meer nodig, wat het spel leuker en eenvoudiger maakte. Bovendien kon men met een druk op de (muis)knop een nieuw spel starten en dat zorgde er natuurlijk voor dat Solitaire op de computer alleen nog maar verslavender werd.

De eerste commerciële versie van Solitaire werd in 1987 ontwikkeld door Brad Fregger voor Spectrum Holobyte. Het spel werd uitgebracht voor zowel PC (MS DOS) en Macintosh. Het spel bestond uit acht verschillende varianten van Solitaire, waaronder Spider Solitaire, en bood voor de gamers van toen 16 kleuren EGA graphics met betrouwbare muisbediening. Eind 1992 ontwikkelde Quality Quantum Projecten (QQP) spelpakketten met wel 105 verschillende Solitaire games, voorzien van uitgebreide gebruikersstatistieken bij elk spel. In 1995 ontwikkelde Windows een nieuwe en eenvoudigere versie van het spel onder de naam FreeCell. Dit spel werd binnen korte tijd razend populair onder spelers van alle leeftijden. Tenslotte werd Microsoft XP geleverd met Spider Solitaire, dat een enorme impact had in vergelijking met zijn voorgangers.

Tegenwoordig zijn er honderden boeken volgeschreven over de duizenden verschillende varianten Solitaire-spellen, met elk hun eigen kleine variaties en typerende karakter. Er zijn verschillende soorten Solitaire-games, zoals Concentratie, Piramide, Canfield, Klondike, FreeCell en natuurlijk Spider Solitaire. Hiervan zijn FreeCell, Klondike en Spider Solitaire vooraf geïnstalleerd bij elke nieuwe versie van Microsoft Windows. Voor iedere liefhebber van kaarten met genoeg geduld is Solitaire een regelrechte aanrader.